Besök på nedslagsplatsen 25 år efter “Miraklet i Gottröra”

Under min tid på 24Uppsala valde jag och min kollega Johan Häll att göra ett besök i Gottröra för att ta en titt på haveriplatsen 25 år efter flygolyckan som kom att kallas “Miraklet i Gottröra” med tanke på att ingen av de 129 ombord omkom. Hur såg det ut på platsen?, och skulle det finnas några vrakdelar kvar på platsen? Frågorna var många när vi satte oss i bilen i Uppsala med riktning mot Gottröra.

Det var på morgonen den 27 december 1991 som Scandinavian Airlines Flight 751 lyfte från Arlanda med destination Warszawa via Köpenhamn. Flygningen, som genomfördes med en McDonnell Douglas MD-81 som hade levererats till SAS tidigare samma år, slutade med ett haveri.

Någon minut efter starten från Arlanda klockan 08:48 upphörde båda motorerna att fungera sedan is från vingarna lossnat och hamnat i motorerna. Planet fick göra en nödlandning och havererade på en åker norr om byn Vängsjöberg strax utanför Gottröra. Alla 129 passagerare och besättning överlevde, dock skadades en av passagerarna allvarligt.

Det skulle visa sig inte vara allt för lätt att hitta till själva nedslagsplatsen. Men tack vare tidigare bilder från olyckan, ungefärliga koordinater och Google Earth trodde vi oss ha hittat rätt plats. Efter ungefär en halvtimmes promenad i skogen lyckades vi till slut hitta rätt.

Flera fynd efter flygolyckan i Gottröra

På platsen var det svårt att förstå att det där skett en allvarlig flygolycka 25 år tidigare. Bortsett från en silverfärgad trädstam, med avhuggen topp, var alla de träd som fick topparna kapade av Dana Vikings vingar borta och nya träd vuxit upp på platsen.

Dana Viking kapade trädtopparna med vingarna

En “gata” kunde dock urskiljas där träden var yngre än de tidigare, och när vi började se oss omkring dröjde det heller inte speciellt länge innan vi började hitta vrakdelar från planet. Se inslaget här nedan.

Den här typen av reportage tycker jag är extra häftiga att göra, och artikeln gav ett stort genomslag runt om i hela landet. Inte minst bland flygintresserade spred sig artikeln, som efter 24Uppsala nedläggning dessvärre försvann, på olika forum. Därför tycker jag att det känns kul att på detta sätt lyfta nyheten igen.

Bilden på bondgården, som även syntes på tv-bilderna som kablas ut efter olyckan, var en av de riktmärken vi hade för att hitta rätt plats.

Author avatar
Magnus Jansson Klarin